Skip to content

Zoneterapiens historie

Jeg har skrevet lidt om zoneterapi og dens historie

Vil du også inspireres til en nemmere hverdag i familien, så tilmeld dig nyhedsbrevet her:


Zoneterapi er en ældgammel behandlingsform

I virkeligheden ved vi ikke hvor langt tilbage zoneterapien går eller hvor den stammer fra, der findes både dokumentation, i form af en indgraveret tavle hvor to mænd arbejder på to andres fødder og hænder, for at det blev brugt i det gamle Egypten 2500 f.Kr. og i Inkariget i Sydamerika, også ved at zoneterapi behandlinger er blevet afbilledet, og selvfølgelig fra Kina, hvor der er fundet en lægebog skrevet 700 e.Kr.hvor både zoneterapi og akupunktur beskrivelser er nedskrevet. Den er baseret på historier der er gået fra generation til generation og som menes at stamme helt fra 2500 f.Kr.

Så, vi ved ikke præcis hvor eller hvornår zoneterapien er opstået. 

Men den zoneterapi som vi kender i dag, er fin-udviklet af den amerikanske fysioterapeut Eunice Ingham i 1930’erne.

Dr. William Fitzgerald, uddannet læge fra University of Vermont arbejdede og forskede meget i trykpunkt terapi og han fandt ud af at tryk på fingrene havde bedøvende effekter på arme, skuldre og helt op i ansigtet.

Han opdelte derfor kroppen i zoner, udfra hvordan han opnåede denne bedøvende virkning. Han delte kroppen op i ti lodrette zoner, og udviklede den teori at punkter der ligger i samme zoner har indvirkning på hinanden.

I 1917 udgav Dr. Fitzgerald sammen med kollegaen Dr. Bowers bogen ”Zone therapy”.

Desværre blev hverken bogen eller teorierne modtaget særlig positivt af lægestanden generelt.

Èn læge, Dr. Riley, tog dog Fitzgeralds teorier til sig og blev en af de mest kendte zoneterapeuter i USA i 20’erne.

Eunice Ingham var Dr. Rileys assistent, og hun undersøgte punkterne på fødderne endnu mere, og fandt reflekszonerne på fødderne enormt virksomme og tegnede derfor organernes relfekszoner ned, og lavede deciderede fordplancher og systemer over fodzonerne.

Hun fremlagde derudover sine teorier for offentligheden, ikke kun for den medicinske gruppe, og skrev bøger, underviste og startede en zoneterapi skole. 

Den ’moderne’ form for zoneterapi som vi arbejder ud fra er derfor Eunice Inghams fortjeneste.

Men hvad så med den kinesiske forbindelse – hvor er den, hvis det er en amerikaner der har ’opfundet’ zoneterapien?

For at opnå en endnu mere virksom effekt på zoneterapi behandlingerne, bruges også akupressur punkter på meridianbanerne. Meridian baner er energibaner tilknyttet til organerne, der løber igennem vores krop, gennemstrømning af energi i vores meridianbaner hjælper på at skabe harmoni og balance i hele kroppen.

Meridianbanerne er også dem man bruger ved akupunktur. Akupunktur og zoneterapi har en hel klar forbindelse til hinanden. Kineserne havde allerede delt kroppen op i meridianbaner omkring 2500 f.Kr. Men akupunturen vandt ligesom over zoneterapien i det gamle Kina, indtil zoneterapien dukkede op igen – i vesten.

Hvordan virker zoneterapi så?

Der findes ikke nogen videnskabelig forklaring på hvorfor zoneterapi virker. De fleste er dog heller ikke så interesserede i hvorfor. Man kender til zoneterapi nu og hvis man mærker det virker er det nok for de fleste.

Mange læger, sygeplejersker og sundhedsplejersker har eftehånden et postivt syn på zoneterapi og alternativ behandling generelt, det er dog sjældent noget de decideret anbefaler, da der netop ikke er nogen videnskabelig dokumenteret forklaring på behandlingens effekt.

Nogle zoneterapeuter har lavet forskning og forsøg der viser en positiv effekt ved zoneterapi behandling, men fordi der er nogle regler og strenge krav til hvor længe forsøgene skal have stået på, er det svært at få det bekræftet videnskabeligt. De ressourcer medicinal firmaer har til forsøg og forskning har de færreste zoneterapeuter.

Der er dog visse virkninger der er dokumenteret, fx:

Blodkapillærerne åbnes op i de områder, hvis reflekszone bliver behandlet, med øget blodgennemstrømning vil de organer man behandler arbejde mere effektivt og udrense affaldstoffer og giftstoffer som har ophobet sig i kroppen. Denne effekt har især betydning når man behandler kroppens udrenseorganer, dvs. Nyrer, lever, tarmsystem og lunger.

Der sker også en øget produktion af endorfiner og enkelfaliner, disse stoffer, som har en morfinlignende effekt – altså afslappende og beroligende – kan måles i blodet. Derudover sker der en helt naturlig afslapning og stabilisering af det autonome nervesystem, dvs. Den del er nervesystemet som er udenfor viljens kontrol. Derfor vil man ofte blive meget træt og afslappet under en zoneterapi behandling.

Derudover er der selvfølgelig energien, både når man arbejder med reflekszonerne i fødderne og med meridianbanerne. Den energi der frigives, de energi blokeringer der fjernes ved behandlingen og der kommer igen balance i den æteriske energi, som er den der får os til at føle os friske og udhvilede.

Nogle mennesker kan derfor også blokere for virkningen, hvis de virkelig er negative overfor behandlingen eller livet generelt.

I mit tilfælde hvor jeg primært behandler babyer og børn, er det heldigvis meget nemt at se en virkning eller ej. Selvfølgelig er der nogle gange hvor det ikke er den rigtige behandlingsform for lige netop dette barn.

Hvad kan det så hjælpe på?

Fordi vi har reflekszoner nede i fødderne for alt, kan zoneterapi også næsten hjælpe på alt. Ofte spørger mødre mig, mens jeg behandler deres baby, om zoneterapi også kan hjælpe på fx ondt i ryggen eller hovedpine og migræne eller andre problemer de lider af. Og oftest svarer jeg: ”ja, ja og ja” J Det er også ofte at jeg behandler et barn for mave problemer til at starte med, og efter et par måneder får barnet problemer med ørerne, og så kan zoneterapi også hjælpe på det. Eller at vi startede forløbet pga en specifik ting, men at barnet derefter også får det bedre på mange andre områder. 

Zoneterapi er faktisk så anerkendt en behandlingsform, at mange forsikringsselskaber nu dækker udgifter til behandlinger, 


Andre oplysninger

I Kiddiezonen samarbejde jeg med en række virksomheder og professionelle, som jeg gerne vil anbefale – se listen her:

Det siger andre om mig:

Bestil en tid her

Udfyld denne kontakt formular og lad os aftale en tid der passer jer. Jeg glæder mig til at komme forbi.

Du kan selvfølgelig også ringe eller sende en SMS på tlf:
25 15 85 75